Sjømandssauen

I Flemma, en liten bygd langs Tingvollfjorden på Nordmøre, ble det stiftet en kvinneforening som arbeidet for Sjømannskirkens sak på slutten av 1800-tallet. Foreningen der gikk nye og kreative veier for å skaffe inntekter til saken:

«En høst – et av de første aar efterat foreningen var siftet – ga en kvinde et saulam til foreningen. Der blev saa paa et møte drøftet hvordan man paa besste maate kunde anvende denne gave. Et medlem tilbød sig da at ta lammet paa fôr den første vinter, og siden har foreningen hat sin ‹missionssau›, som sammen med sine lam skaffer uld til spinding og binding (strikning) for de flittige hænder under foreningsmøterne. Naar man synes sauen blir for gammel, saa sælges den, og en ny sættes ind isteden. Paa sauens klave staar: ‹Flemmens Sjømandsmission›, og paa de 3 lammeklavene staar det samme.

Men man har da vel ikke bruk for 3 lammeklaver, naar man bare har en sau? –

Jo da –, det har man nok, for missionssauen har været usedvanlig fruktbar. De fleste aar har den hat tvillinger og to aar har den hat trillinger, og som oftest har man faat dem hjem om høsten ogsaa.

Iaar var det tvillinger, og sauen kom hjem med sine 2 lam ihøst, alle 3 blev klippet og sisst lørdag solgtes de 2 lam under Sjømandsmissionens basar, og idag blev ‹sjømandssauen› hentet til den gaard hvor den i vinter er inviteret at opholde sig som gjest. Og at den er blit en velset gjest, beviser ogsaa den ting at den hittil ikke har manglet indbydelse for vinterophold.»

Flemmen, 26. oktober 1925, reisesekretær M. J. Holvik.

Bud & Hilsen 22/1925

 

Del